
επίσχεση εργασίας δικαίωμα
επίσχεση εργασίας δικαίωμα. Κατά τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 325, 329, 353 και 656 ΑΚ, ο εργαζόμενος, ο οποίος βρίσκεται εντός ενεργούς σύμβασης εργασιακής σχέσης (έγκυρης ή άκυρης), διατηρεί προς εξασφάλιση ληξιπρόθεσμης αξίωσής του κατά του εργοδότη, απορρέουσα από την εργασία που έχει ήδη προσφέρει και εκτελέσει, δικαίωμα επισχέσεως της εργασίας του. Δικαιούται δηλαδή να δηλώσει προς το πρόσωπο του εργοδότη, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 325 Α.Κ., οτι ασκεί το δικαίωμα της επισχέσεως της εργασίας του, δηλαδή οτι αρνείται «για παράδειγμα από την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2012» να προσφέρει στο εξής τις υπηρεσίες του, έως ότου αυτός (ο εργοδότης) εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που τον βαρύνουν απέναντί στον εργαζόμενο.
Η ισχύς της επίσχεσης εργασίας αρχίζει από την στιγμή που περιέρχεται στην γνώση του εργοδότη. Η δήλωση του μισθωτού προς τον εργοδότη του, ότι ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης, θα πρέπει να είναι σαφής, γραπτή ή προφορική, και να γίνεται έγκαιρα. Ωστόσο είναι πιο σωστό να γίνεται με γραπτή δήλωσή για να αποδεικνύεται κιόλας, ως έγγραφη απόδειξη οτι διέκοψε την εργασία του, αν χρειαστεί να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για να διεκδικήσει κατά το εργατικό δίκαιο τις απαιτητές και ληξιπρόθεσμες αξιώσεις του από τον εργοδότη του. Η επίσχεση εργασίας θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό και μοναδικό σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στο μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Είναι άκυρη η επίσχεση εργασίας που γίνεται με σκοπό την αύξηση των αποδοχών ή την αξίωση παροχών που δεν είναι απαιτητές και ληξιπρόθεσμες.
Με την άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης της εργασίας ο μεν εργαζόμενος δηλώνει την άρνηση του να παρέχει αυτήν έως την εκπλήρωση από τον εργοδότη των υποχρεώσεων, που απορρέουν από την εργασιακή σύμβαση ή το νόμο, συνήθως δε, εκείνες που σχετίζονται με την καταβολή οφειλομένων αποδοχών του, ο δε εργοδότης καθίσταται υπερήμερος, με όλες τις εντεύθεν εις βάρος του συνέπειες, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Καθίσταται σαφές ότι ο μισθωτός, κατά την διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί σε άλλον εργοδότη για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Ωστόσο, θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που ο τελευταίος εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που τον βαρύνουν απέναντί στον πρώτο (εργαζόμενο).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άσκηση επίσχεσης εργασίας, επιθεώρηση εργασίας, αγωγή για εργατικές διαφορές επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στο 801 700 7975 ή στο [email protected].
Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ” του Κιλκίς την 18-10-2010