
ενοικιαστής έξωση
ενοικιαστής έξωση. Πως μπορεί να αμυνθεί ο μισθωτής σε μια έξωση;
Με το παρόν άρθρο σας παρατίθεται το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας με τίτλο: Η «μάχη» της έξωσης. Παρακάτω επισημαίνονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τρόποι με της οποίους μπορεί ο ενοικιαστής που δεν πληρώνει το ενοίκιο να αντιμετωπίσει την έξωση και να παραμείνει στο μίσθιο.
Την στιγμή που η οικονομία της χώρας βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, την στιγμή που η ανεργία μέρα με την μέρα καταρρίπτει κάθε νέο ρεκόρ, ο μισθωτής εκτός από τα συνεχόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα που αντιμετωπίζει καθημερινά με κάθε δυσκολία, βρίσκεται αντιμέτωπος και με τον εκμισθωτή – ιδιοκτήτη του ακινήτου όπου διαμένει όταν αδυνατεί να εκπληρώσει της υποχρεώσεις που απορρέουν από την μισθωτική σχέση.
Το πρόβλημα γνωστό, η καθυστέρηση καταβολής των μισθωμάτων, η οποία μπορεί πολλές φορές να μην οφείλεται σε δυστροπία αλλά σε πραγματική αδυναμία του ενοικιαστή εξαιτίας των δυσβάστακτων οικονομικών συνθηκών, οδηγεί πάρα ταύτα τον εκμισθωτή του ακινήτου να κοινοποιήσει αρχικά στον μισθωτή εξώδικη όχληση προκειμένου να του καταβάλει εντός (15) δέκα πέντε εργασίμων ημερών τα οφειλόμενα μισθώματα.
Ο ενοικιαστής από την άλλη πλευρά αν τελικώς δεν τα καταβάλει, τότε ο ιδιοκτήτης του μισθίου έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο, να καταθέσει αίτηση στο καθ’ύλην και κατά τόπο αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσει την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου ακινήτου του.
Ο μισθωτής, από την στιγμή που θα του επιδοθεί από τον δικαστικό επιμελητή αντίγραφο εξ απογράφου με επιταγή προς εκτέλεση της διαταγής, δικαιούται εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών να ασκήσει ανακοπή κατά της ανωτέρω διαταγής.
Πως μπορεί όμως να αντιμετωπισθεί μια διαταγή απόδοσης χρήσης του μισθίου στην οποία σωρεύεται και αίτημα καταδίκης για χρηματική απαίτηση από οφειλόμενα μισθώματα, κοινόχρηστα και ανεξόφλητους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας; To ερώτημα αυτό προβληματίζει κάθε ενδιαφερόμενο πριν οδηγηθεί στον δικηγόρο του.
Από την στιγμή που ο ενοικιαστής δώσει την εντολή στον δικηγόρο του να συντάξει ανακοπή κατά της ανωτέρω διαταγής με τα όσα ζητάει σ’αυτήν ο ιδιοκτήτης, ο νομικός θα πρέπει αρχικά να εξετάσει κατά πόσο πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις έκδοσης της συγκεκριμένης διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου καθώς και του αιτήματος καταδίκης για χρηματική απαίτηση από τα οφειλόμενα μισθώματα κλπ.
Έπειτα από την μελέτη του δικογράφου της ανωτέρω διαταγής, θα πρέπει ο πληρεξούσιος δικηγόρος να ανεύρει και να εκθέσει στο δικόγραφο της ανακοπής όλους εκείνους τους βάσιμους λόγους που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν ως λόγοι και να οδηγήσουν τελικώς στην ακύρωση της διαταγής απόδοσης του μισθίου και τον μισθωτή πίσω στο μίσθιο.
Οι προϋποθέσεις ευδοκίμησης της ανακοπής μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής σημεία:
- Να μην υπάρχει ενεργής μίσθωση. Ο βασικότερος από της λόγους ανακοπής που θα μπορούσε να προβληθεί στο δικόγραφο και να ευδοκιμήσει κατά την συζήτηση της ανακοπής με συνέπεια την απόρριψή της είναι να έχει λυθεί η μίσθωση. Αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ άλλων εάν έχει καταγγελθεί η μισθωτική σύμβαση είτε από το ένα συμβαλλόμενο μέρος είτε από το άλλο.
- Η αδυναμία καταβολής του μισθώματος να μην οφείλεται σε δυστροπία, αλλά σε κάποιον άλλο σπουδαίο λόγο. Αν ο εκμισθωτής προέβη στην έκδοση διαταγής πληρωμής με τον ισχυρισμό ότι ο μισθωτής δεν κατέβαλλε το μίσθωμα κατά την ημερομηνία που συμφωνήθηκε μεταξύ της, δηλαδή όχι την 1η του μηνός αλλά την 5η του μηνός, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο ανακοπής για τον μισθωτή.
- Μη τήρηση ουσιαστικών προϋποθέσεων στο δικόγραφο της διαταγής απόδοσης μισθίου. Η αίτηση πρέπει να είναι πλήρης. Αν λείπει έστω και ένα στοιχείο ουσιώδες, τότε μπορεί να αποτελέσει λόγω ανακοπής για τον ενοικιαστή ο ισχυρισμός της, εάν προβληθεί ασφαλώς στο δικόγραφο της ανακοπής.
- Επίδοση της διαταγής απόδοσης του μισθίου στην αλλοδαπή ή ως αγνώστου διαμονής. Ένας ακόμη λόγος ευδοκίμησης της ανακοπής αποτελεί και η επίδοση της διαταγής εις την αλλοδαπή ή ως αγνώστου διαμονής. Αν βέβαια τύχει ελέγχου από τον δικαστή αυτή η παρατυπία, τότε κινδυνεύει η διαταγή απόδοσης να μην εκδοθεί.
Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύθηκε την 31η Ιανουαρίου 2013 στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ” του Κιλκίς.
Διαβάστε επίσης: Πως μπορείτε να μειώσετε το ενοίκιο του καταστήματός σας, γραφείου κλπ.
ενοικιαστής έξωση, ενοικιαστής έξωση, ενοικιαστής έξωση, ενοικιαστής έξωση, ενοικιαστής έξωση