
εργαζόμενος
εργαζόμενος. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή με αριθμό 4139/2013 (ΦΕΚ Α’ 74/20/03/2013) περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλων διατάξεων, τροποποιείται μεταξύ άλλων και ο Αστικός Κώδικας σε ζητήματα συμβάσεων εργασίας αλλά και άσκησης αγωγής αναφορικά με την διακοπή παραγραφής, αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με το κεφάλαιο Α΄ άρθρο 61 του παρόντος νόμου το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική απασχόληση του, καθώς και το μισθό για το διάστημα που δεν απασχολήθηκε. Δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό έχει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που αφορούν στον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο. Ο εργοδότης, όμως, έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού.»
Σύμφωνα με το άρθρο 101 του παρόντος νόμου το άρθρο 261 του Αστικού Κώδικα αναφορικά με την άσκηση αγωγής, αντικαθίσταται ως εξής:
1. Την παραγραφή διακόπτει η άσκηση της αγωγής. Η παραγραφή που διακόπηκε με τον τρόπο αυτόν αρχίζει και πάλι από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης ή την κατ’ άλλον τρόπο περάτωση της δίκης.
2. Στην περίπτωση που οι διάδικοι δεν επισπεύδουν την πρόοδο της δίκης και εφόσον δεν προβλέπεται άλλη προθεσμία για την ενέργεια διαδικαστικών πράξεων από αυτούς, η παραγραφή αρχίζει και πάλι έξι μήνες μετά την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων ή του δικαστηρίου. Στις περιπτώσεις αυτές η παραγραφή διακόπτεται εκ νέου εφόσον κάποιος διάδικος επισπεύσει την πρόοδο της δίκης.
3. Η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς υποθέσεις εφόσον δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση.»