
ισοβια καθειρξη
ισοβια καθειρξη. Σημαντικές αλλαγές επιφέρει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος περί ναρκωτικών, γνωστός και ως “νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις” (νόμος υπ’αριθμ. 4139 ΦΕΚ Α’ 74/20/03/2013), ο οποίος άρχισε να έχει ισχύ από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 20η Μαρτίου 2013.
Ο νομοθέτης με τις νέες ρυθμίσεις που έχει θεσπίσει στο νέο κώδικα περί ναρκωτικών, δίνει μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση στην ιατρική αντιμετώπιση των παραβατών με την παρακολούθηση εγκεκριμένων κατά νόμο συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης και την συνακόλουθη, αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία, ευνοϊκή αντιμετώπισή τους από τον δικαστή.
Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές για τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Με ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και με χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ θα τιμωρείται ο δράστης όταν κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτεί την τέλεση κάποιας πράξης διακίνησης ή κατ’ επάγγελμα διακινεί ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος του δράστη στις ανωτέρω περιπτώσεις υπερβαίνει το ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ.
Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα απολύονται υφ’ όρον αν έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
Τέλος, όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί.
Επιπλέον, με τον ανωτέρω νόμο τροποποιούνται διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα ποινικής Δικονομίας και τέλος του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Ο ανωτέρω νόμος, αναφορικά με τον αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα, προβλέπει μεταξύ άλλων ποινές χωρίς αναστολή για τους δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων, συγκεκριμένα έχει προστεθεί στο άρθρο 79 παρ.3 Π.Κ. το εξής εδάφιο : «Η τέλεση της πράξης από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και η ποινή δεν αναστέλλεται».
Επίσης, με ισόβια κάθειρξη τιμωρούνται οι δράστες ληστειών οι οποίοι κατά την τέλεση αυτής της πράξης προκάλεσαν βαριά σωματική βλάβη ή το θάνατο κάποιου προσώπου και φέρουν βαρύ οπλισμό (πολυβόλο, καλάσνικοφ, χειροβομβίδα κλπ) Αντίθετα με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών τιμωρείται αν ο υπαίτιος της ληστείας φέρει παράνομα τον ανωτέρω οπλισμό.
Μια ακόμα σπουδαία αλλαγή που προβλέπει ο νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών είναι και η παύση καταβολής περισσότερων του ενός παραβόλου σε περίπτωση άσκησης του ένδικου μέσου της έφεσης από ή κατά περισσότερων διαδίκων και επομένως θα κατατίθεται πλέον ένα παράβολο από τους εκκαλούντες, αναίρεσείοντες ή αιτούντες.
Επιπρόσθετα, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα το οποίο δημιουργούσε μέχρι πρότινος έντονη δυσφορία στους πολίτες ήταν και αυτό της υποβολής κοινής έγκλησης από περισσότερους του ενός εγκαλούντες με την καταβολή ξεχωριστών παραβόλων των εκατό ευρώ και όχι ενός ενιαίου το οποίο θα διευκόλυνε την πρόσβαση περισσότερων πολιτών στην δικαιοσύνη.
Με την νέα ρύθμιση του ανωτέρω νόμου, από τούδε και στο εξής σε περίπτωση που επιθυμούν κάποιοι να υποβάλλουν από κοινού μια έγκληση θα καταθέτουν πλέον ένα μόνο παράβολο των εκατό (100€) ευρώ και όχι ξεχωριστά ο καθένας από ένα παράβολο των 100€ όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Τέλος, σε περίπτωση που η προσφυγή ασκείται από περισσότερους κατηγορουμένους, κατατίθεται πλέον επίσης μόνο ένα παράβολο.
Σημαντική αλλαγή στον αναθεωρημένο Κώδικα Ποινικής δικονομίας αποτελεί μεταξύ άλλων και η κατάργηση της παραγράφου 8 του άρθρου 349 του Κ.Π.Δ., όπου μέχρι πριν την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου έπρεπε ο διάδικος ή ο συνήγορος του κατηγορουμένου αν επιθυμούσε αναβολή της δίκης να υποβάλει το αίτημα αυτό στον αρμόδιο εισαγγελέα 5 ημέρες πριν την δικάσιμο, εφόσον και ο λόγος αναβολής είχε αναφανεί ήδη.
Το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική απασχόληση του, καθώς και το μισθό για το διάστημα που δεν απασχολήθηκε. Δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό έχει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που αφορούν στον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία.
Αυστηρές επίσης θα είναι και οι ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους υπαλλήλους έχουν τελέσει το αδίκημα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας.
Ευεργετικές θεωρούνται επίσης οι διατάξεις που προβλέπονται στον Σωφρονιστικό Κώδικα όπου μεταξύ άλλων διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές από το ατομικό δελτίο πειθαρχικού ελέγχου των κρατουμένων οι οποίες τους έχουν επιβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και απόλυσης υπό όρο, καθώς και για τη χορήγηση άλλων ευεργετικών μέτρων.
Τέλος, στο κεφάλαιο Ζ΄ του ανωτέρω νόμου ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν Δικαστικούς Λειτουργούς, Συμβολαιογράφους, υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και ζητήματα δικαστικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύθηκε την 04/04/2013 στο ειδησεογραφικό site thesstoday.gr και στην εφημερίδα του Κιλκίς Πρώτη Σελίδα.
ισοβια καθειρξη, ισοβια καθειρξη, ισοβια καθειρξη, ισοβια καθειρξη, ισοβια καθειρξη, ισοβια καθειρξη