
κόκκινα δάνεια τραπεζών
κόκκινα δάνεια τραπεζών. Με αφορμή την συνέντευξή μου στον ΣΚΑΪ στις 28/08/2014, συνέταξα το παρόν άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε την 01-09-2014 στην εφημερίδα “Τύπος Θεσσαλονίκης” και την 04-09-2014 στην εφημερίδα του Κιλκίς “ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ”.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010), γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, όσοι δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους από τυχόν πλειστηριασμό των τραπεζών, μπορούν να προσφύγουν στον νόμο αυτό και αρχικά με μια προσωρινή διαταγή που θα τους χορηγηθεί από τον δικαστή, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να πετύχουν προσωρινά, μέχρι της συζήτηση της υπόθεσης, την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.
Ήδη τις τελευταίες ώρες έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις τράπεζες ο κώδικας δεοντολογίας τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή τα δάνεια τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες.
Ο κώδικας αυτός, ο οποίος τείνει να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, αναμένεται να αποτελέσει «βαρόμετρο» αναφορικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην χώρα μας. Ως αφετηρία εφαρμογής του ανωτέρω κώδικα έχει οριστεί η 1η Ιανουαρίου 2015 και απομένει πλέον να το δούμε στην πράξη.
Παράλληλα αναμένεται από την κυβέρνηση ο σχεδιασμός νόμου ο οποίος θα θέσει σε δραστική εφαρμογή τον θεσμό της διαμεσολάβησης αναφορικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Να σημειωθεί ότι η διαμεσολάβηση είχε ήδη τεθεί σε αρχικό στάδιο εφαρμογής με τον νόμο 4161/2013 όπου προέβλεπε όμως δυνητική προσφυγή των υπερχρεωμένων δανειοληπτών σε αυτόν.
Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το τι είναι η διαμεσολάβηση σύμφωνα με τον νόμο 3898/2010.
Διαμεσολάβηση είναι μια διαπραγμάτευση για την επίλυση διαφορών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών με τη βοήθεια ενός τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου μέρους, του διαμεσολαβητή.
Ο διαμεσολαβητής είναι δικηγόρος ο οποίος έχει καταρτισθεί με ειδική εκπαίδευση από αρμόδιο φορέα και έχει πιστοποιηθεί γι αυτές τις γνώσεις του. Η πιστοποίησή του πραγματοποιείται ύστερα από εξετάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον νόμο οι διαφορές οι οποίες μπορούν να υπαχθούν σε διαμεσολάβηση είναι ιδιωτικού δικαίου (αστικές & εμπορικές) με συμφωνία των μερών, αν αυτά έχουν την εξουσία να διαθέτουν το αντικείμενο της διαφοράς.
Ποια θα είναι η διαδικασία;
Αναμένοντας το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυβέρνηση για την διαμεσολάβηση ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διαδικασία της διαμεσολάβησης σύμφωνα με τον νόμο 3898/2010 καθορίζεται από τον διαμεσολαβητή σε συνεννόηση με τα μέρη, τα οποία μπορούν να τερματίσουν την Διαδικασία διαμεσολάβησης οποτεδήποτε επιθυμούν.
Η Διαδικασία της διαμεσολάβησης έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και δεν τηρούνται πρακτικά. Ο διαμεσολαβητής μπορεί να επικοινωνεί και να συναντάται στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης με καθένα από τα μέρη, τράπεζα και δανειολήπτη.
Επίσης να σημειωθεί ότι τα μέρη μπορούν να μετέχουν στην διαδικασία της διαμεσολάβησης μαζί με τον δικηγόρο τους, ο οποίος θα τους συμβουλεύει νομικά και θα επιβλέπει την νομότυπη ακολουθία της διαδικασίας.
Οι Πληροφορίες που θα αντλεί ο διαμεσολαβητής κατά τις επαφές αυτές με το ένα μέρος δεν κοινολογούνται στο άλλο μέρος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.
Οι δανειολήπτες και οι τράπεζες, όταν θα καθίσουν στο τραπέζι της διαμεσολάβησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο διαμεσολαβητής θα είναι ανεξάρτητος και ουδέτερος στην διαδικασία και θα διακατέχεται από αμεροληψία και εχεμύθεια απέναντι και στους δύο.
Ειδικότερα:
Τα προσόντα τα οποία πρέπει να διακρίνουν τον διαμεσολαβητή, εκτός από την κατάλληλη επαγγελματική του κατάρτιση αλλά και την διαρκή ενημέρωση της εκπαίδευσης του και της πρακτικής του εξάσκησης είναι:
α) η ανεξαρτησία και ουδετερότητα, δηλαδή στην περίπτωση που ο διαμεσολαβητής έχει ή είχε κάποια προσωπική ή επαγγελματική σχέση με ένα από τα μέρη (τράπεζα ή δανειολήπτη) ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον από την έκβαση της δίκης, επιτρέπεται να ασκήσει τα καθήκοντα του μόνον αν είναι βέβαιος ότι θα διεξαγάγει την διαδικασία με ουδετερότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρης αμεροληψία και φυσικά πάντα με την ρητή συγκατάθεση των μερών και
β) αμεροληψία και εχεμύθεια, δηλαδή ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να ενεργεί σε μόνιμη βάση ισότιμα προς όλα τα μέρη στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης και να τηρεί απόρρητες όλες τις πληροφορίες που του έχουν κοινολογηθεί εμπιστευτικά από τα μέρη.
Τέλος ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να χαρακτηρίζεται και από την ευθυδικία, δηλαδή να διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη κατέχουν την επαρκή δυνατότητα συμμετοχής στην διαδικασία και αν κρίνει ότι η συνέχιση της διαμεσολάβησης είναι απίθανο να οδηγήσει την διαφορά σε επιτυχή έκβαση και για τα δύο μέρη, τότε αφού ενημερώσει να περατώνει την διαδικασία.
Θα υπάρχει εκτελεστότητα στην συμφωνία από την Διαμεσολάβηση;
Αφού περατωθεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης, συντάσσεται πρακτικό από τον διαμεσολαβητή με όλα τα στοιχεία των μερών και την συμφωνία στην οποία κατέληξαν ή την διαπίστωση της αποτυχίας της διαμεσολάβησης καθώς και την αιτία της διαφοράς, στην συγκεκριμένη περίπτωση η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και η προστασία της 1ης κατοικίας από την πλευρά του δανειολήπτη.
Αφού το πρακτικό υπογραφεί από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη καθώς και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, μπορεί να κατατεθεί στην γραμματεία του δικαστηρίου που απευθύνεται και εφόσον περιέχει συμφωνία των μερών για ύπαρξη αξίωσης που μπορεί να εκτελεσθεί αναγκαστικά, αποτελεί εκτελεστό τίτλο σύμφωνα με το άρθρο 904 παρ. 2 εδάφιο γ΄ ΚΠολΔ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έρχεται να βοηθήσει και να συμπληρώσει τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Επομένως, αν ο δανειολήπτης που έχει «κόκκινα» δάνεια επιλέξει τον δρόμο της διαμεσολάβησης για να επιλύσει την διαφορά του με τις τράπεζες, μπορεί να λάβει υπ’όψιν του όλα όσα αναφέρονται παραπάνω και να εκτιμήσει ο ίδιος το συμφέρον του, ήτοι αν είναι προτιμότερο ή όχι να διαλέξει την διαμεσολάβηση αντί να προσφύγει στην χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία των τακτικών δικαστηρίων.
Δεδομένου ότι στην διαμεσολάβηση ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα αποφασίσει και θα προτείνει την συμφέρουσα για αυτόν λύση, θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η διαφορά του θα επιλυθεί σε συντομότατο χρόνο και θα είναι πολύ περιορισμένα τα έξοδά του σε σύγκριση με την προσφυγή του στα τακτικά δικαστήρια και την αντίστοιχη δαπάνη και ταλαιπωρία και εν πάση περιπτώσει θα γνωρίζει ότι δεν αποκλείεται το δικαίωμα του να προσφύγει στα τακτικά δικαστήρια αν η διαμεσολάβηση δεν καταλήξει σε συμφωνία αφού δεν διατρέχει κίνδυνο παραγραφής του δικαιώματός του για όσο χρόνο διαρκέσει η ανωτέρω διαδικασία.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε με τον κάτωθι τίτλο: «ΚΟΚΚΙΝΑ» δάνεια.. Ποιος θα είναι ο ρόλος του Διαμεσολαβητή για την επίτευξη συμφωνίας;
κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών, κόκκινα δάνεια τραπεζών