
σύνταξη χηρείας
σύνταξη χηρείας. Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τύπος Θεσσαλονίκης” στις 07/12/2014.
Όταν κάποιος ασφαλισμένος πεθαίνει και αφήνει οικογένεια με ανήλικο ή ανήλικα τέκνα, αυτός ο θάνατος δημιουργεί σημαντικές επιπτώσεις στην συνέχιση της ζωής της οικογένειάς του. Το κράτος βέβαια έχει ήδη μεριμνήσει για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών αυτής της οικογένειας με το ασφαλιστικό σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει μέσω της χορήγησης συνταξιοδοτικών παροχών λόγω θανάτου.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο/η χήρος/α για να του χορηγηθεί η σύνταξη χηρείας είναι να προβεί άμεσα στον ασφαλιστικό φορέα και να τον ενημερώσει για την μεταβολή αυτήν που επήλθε και έπειτα να ενημερωθεί ο ίδιος/α εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος προκειμένου να χορηγηθεί η σύνταξη χηρείας.
1. Ποιες είναι οι νέες αλλαγές στις συντάξεις χηρείας;
Δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές με τον νόμο 3863/2010 και διατηρείται το ισχύον καθεστώς αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα. Το καθεστώς αυτό ισχύει πλέον και για τους συνταξιούχους χηρείας από το δημόσιο. Επιπρόσθετα έχουν αυξηθεί πλέον τα έτη έγγαμης συμβίωσης στα τρία, εκτός εάν έχει γεννηθεί παιδί κατά την διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης ή η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης την ημερομηνία θανάτου του συζύγου της
2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που ορίζει ο ασφαλιστικός νόμος;
• Ο ασφαλισμένος, πριν πεθάνει, θα έπρεπε να είχε καλύψει τουλάχιστον 1.500 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων οι 300 ημέρες κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών πριν τον θάνατό του.
• Ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να είχε ήδη καλύψει τις απαιτούμενες ημέρες που προβλέπει ο νόμος για την θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη λόγω γήρατος.
• Να έχουν συμπληρωθεί τρία έτη έγγαμης συμβίωσης μέχρι τον θάνατο του/ης ασφαλισμένου εκτός εάν ισχύουν οι παραπάνω εξαιρέσεις.
3. Υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί ή να καταργηθεί η σύνταξη που ήδη καταβάλλεται σε κάποιον επιζώντα σύζυγο;
Oχι, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος όταν ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου επήλθε πριν τις 15 Ιουλίου 2014.
4. Αν εργάζομαι, όταν πεθάνει ο/η σύζυγός μου, θα μειωθεί η σύνταξη χηρείας που θα λάβω;
Όχι δεν θα μειωθεί, διότι με τις νέες διατάξεις του νόμου, οι χήρες/-οι θα λαμβάνουν για μία 3ετία τη σύνταξη χωρίς προϋποθέσεις.
5. Αν έχω ανήλικα τέκνα θα μειωθεί η σύνταξή μου;
Όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, την σύνταξη του θανόντος την δικαιούνται και αυτά εκτός από τον χήρο/α. Το δικαίωμα συμμετοχής των ανήλικων τέκνων παύει στην σύνταξη αυτή όταν ολοκληρώσουν τα 18 έτη ή τα 24 εάν σπουδάζουν, ήτοι το ποσό που αφαιρείται από τον/ην χήρα επιμερίζεται ανάλογα στα τέκνα, επομένως συνεχίζεται να καταβάλλεται το 70% της σύνταξης.
6. Σε ποιες περιπτώσεις ο επιζών σύζυγος λαμβάνει μειωμένη σύνταξη;
Εφόσον ο δικαιούχος σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, τότε η σύνταξη του θανόντος, μετά την συμπλήρωση των πρώτων τριών ετών, περικόπτεται κατά 50%, εκτός εάν ο δικαιούχος έχει ήδη συμπληρώσει τα 65 έτη της ηλικίας του, οπότε και λαμβάνει το 70% της σύνταξης χηρείας.
7. Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από αυτήν τη μείωση;
Εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες, όπως οι ανάπηροι άνω του 67%, όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία λόγω αυξημένου κινδύνου ή τρομοκρατικής ενέργειας κ.ά.
Ειδικότερα στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγός, κατά την ημερομηνία θανάτου του έτερου συζύγου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, δικαιούται να λάβει ολόκληρη την σύνταξη χωρίς κανένα περιορισμό.
8. Τι γίνεται στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λάβει ή ήδη λαμβάνει άλλη σύνταξη;
Στην περίπτωση αυτή ο περιορισμός της σύνταξης, γίνεται σε μία από τις κύριες συντάξεις καθώς και σε μια από τις επικουρικές που θα επιλέξει ο ίδιος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω ζητήματα επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.