
χρέη προς το δημόσιο
χρέη προς το δημόσιο. Εδώ και λίγο καιρό έχει καταργηθεί με νόμο η αυτόφωρη διαδικασία για την μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, ήτοι για ποσά που οφείλονται και δεν ξεπερνούν τις 50.000 €, αποσοβώντας έτσι τον κίνδυνο για τους μικροοφειλέτες να φυλακιστούν αλλά και αποσυμφορίζοντας τις αίθουσες των δικαστηρίων και τα κελιά των φυλακών.
Τι γίνεται όμως με τους πολίτες που ήδη καταδικάστηκαν από το δικαστήριο για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο και οι οφειλές τους δεν ξεπερνούσαν το ανωτέρω όριο;; Όπως προβλέπει παρακάτω η ΠΟΛ, αναφορικά με τις αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ, δεν θα εισαχθούν για συζήτηση στο δικαστήριο.
Ειδικότερα προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής: σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1109/20-5-2015: (Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32 Α721.3.2015) περί ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο (άρ. 25 ν.1882/1990) και λοιπά συναφή θέματα) επαναρρυθμίζονται τα εξής θέματα:
Eπαναρρυθμίζεται το προβλεπόμενο από το άρ. 25 του ν. 1882/1990 ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου. Συγκεκριμένα:
α) Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.
β) Κατάργηση αυτόφωρης διαδικασίας
Παύει το εν λόγω αδίκημα να είναι διαρκές και συνεχές αυτόφωρο. Με
τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως στιγμιαίου, πριν τροποποιηθεί δηλαδή το 2011 με τον ν. 3943/2011, με χρόνο τέλεσης πλέον αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.
Λήξη αναστολής παραγραφής χρεών
Η κατά το άρθρο 25 παρ.7 του Ν. 1882/1990 αναστολή παραγραφής των χρεών που άρχισε με την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για συνολικά ποσά κατώτερα των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, λήγει την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21-03-2015, και δεν συμπληρώνεται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της αναστολής.
Η παραπάνω ρύθμιση προϋποθέτει τη μη έκδοση κατά την ως άνω ημερομηνία τελεσίδικης απόφασης, καθόσον στην περίπτωση ήδη εκδοθείσας τελεσίδικης απόφασης η αναστολή της παραγραφής έληξε την ημερομηνία της τελεσιδικίας.
Παραγραφή του αδικήματος που τελεί στην αυτόφωρη διαδικασία
Όπως προβλέπει η ΠΟΛ, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το αδίκημα κατέστη πλέον στιγμιαίο -όπως αναλύεται στο σημείο (1β) της παρούσας – με χρόνο τέλεσης αυτού, το χρονικό σημείο παρέλευσης τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών. Κατά συνέπεια την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει και η παραγραφή του αδικήματος, η οποία λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού είναι πενταετής, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 και της παρ.3 άρθρου 111 του Ποινικού Κώδικα.
Τέλος, για τα αδικήματα για τα οποία κατά την δημοσίευση του νόμου έχει μεν παρέλθει το ως άνω χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών από το ληξιπρόθεσμο αυτών, δεν έχει όμως ακόμα συμπληρωθεί και το διάστημα που ορίζεται στην παρ. 1γ του άρθρου 3 του Ν. 3941/11, ήτοι των είκοσι (20) μηνών του διαρκούς αδικήματος, η παραγραφή αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του Ν. 4321/2015, δηλαδή την 21-03-2015.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τύπος Θεσσαλονίκης” την 30 Μαϊου 2015.