
αχρεωστήτως καταβληθέντα προστασία
αχρεωστήτως καταβληθέντα προστασία. O δικηγόρος & διαμεσολαβητής Κωνσταντίνος Τζίκας εμφανίστηκε ζωντανά στην TV100 την 13-10-2017, στην εκπομπή “Δημότης online” του κ. Παναγιώτη Κρινή και μίλησε για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που αναζητά ο ΕΦΚΑ από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Επίσης αναφέρθηκε και στο πως μπορούμε επίσης να προστατευθούμε από τις κατασχέσεις των τραπεζικών μας λογαριασμών. Δείτε την συνέντευξη στο παρακάτω λίνκ
Ο Κωνσταντίνος Τζίκας απάντησε μεταξύ άλλων και στα παρακάτω ερωτήματα:
Τι πρέπει να κάνω όταν παραλάβω την καταλογιστική πράξη;
Οι υπόχρεοι, ύστερα από την παραλαβή της καταλογιστικής πράξης από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, δικαιούνται αμέσως να υποβάλουν ένσταση μέσα στην τασσόμενη από τον νόμο προθεσμία και όπου κατά τόπο ορίζεται και να αρνηθούν την απαίτηση, εφόσον μπορούν να δικαιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους περί της άρνησης αυτής.
Τι πρέπει να κάνω αν απορριφθεί η ένστασή μου από την ΤΔΕ (Τοπική Διοικητική Επιτροπή);
Ύστερα από την εκδίκαση της ένστασής του ασφαλισμένου στην τοπική διοικητική επιτροπή του ΕΦΚΑ ή άλλου ταμείου, εκδίδεται από την επιτροπή απόφαση. Αν η επιτροπή αποφασίσει αρνητικά αναφορικά με την ένσταση τότε ο ασφαλισμένος δικαιούται να καταθέσει, εντός 60 ημερών από την παραλαβή της απορριπτικής απόφασης, προσφυγή ενώπιον του καθ’ύλην αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου.
Επίσης, δύναται ο προσφεύγων/ουσα σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής δικονομίας να καταθέσει στο ίδιο δικαστήριο και αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων που απορρέουν από την προσβαλλόμενη απόφαση προκειμένου να προστατεύσει τον τραπεζικό του λογαριασμό αλλά και την ιδιοκτησία του κινητή ή ακίνητη από μια ενδεχόμενη κατάσχεση στην οποία θα προβεί ο ασφαλιστικός οργανισμός για να εξασφαλίσει την απαίτησή του.
Εάν δεν το πράξει αυτό, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την δυσάρεστη έκπληξη της αναγκαστικής κατάσχεσης εις βάρος του στην οποία θα προβεί ο ασφαλιστικός οργανισμός.
Νομολογία δικαστηρίων
Ήδη τα διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κρίνει σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων ότι το ΙΚΑ κλπ δεν μπορεί να αναζητήσει από τους εκάστοτε ασφαλισμένους ή κληρονόμους τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές που εισπράχθηκαν.
Το κρίσιμο ζήτημα το οποίο απασχολεί το δικαστήριο είναι η συνδρομή ή μη του στοιχείου του δόλου.
Ειδικότερα,¨η αναζήτηση των παροχών αυτών επιτρέπεται μόνο εφόσον κριθεί ότι αυτός που έχει εισπράξει τα αναζητούμενα ποσά τελούσε κατά την είσπραξη τους σε δόλο έναντι του οργανισμού, η κρίση δε για τη συνδρομή του δόλου πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς (Σ.τ.Ε.3332, 1760, 814/2012, 1619/2006 επταμ., 1601, 1835/2007, 154/2008, 2291/2009, 2070/2010)¨.
Ο δόλος πρέπει να συντρέχει, εκτός από τον εισπράξαντα αποβιώσαντα, και στον κληρονόμο του για να αποδειχθεί ότι η είσπραξη της παροχής ήτο παράνομη.
Ειδικότερα, ¨ο δόλος, που αποτελεί τη νομική βάση της αναζήτησης και που πρέπει να βεβαιώνεται με πλήρως αιτιολογημένη κρίση, πρέπει να συντρέχει στο πρόσωπο του εισπράξαντος, από τον οποίο αναζητείται κατ` αρχήν η αχρεωστήτως καταβληθείσα παροχή.
Εάν, όμως, η αναζήτηση στρέφεται κατά τρίτου προσώπου διαφορετικού από τον εισπράξαντα, ο δόλος πρέπει να συντρέχει και στο πρόσωπο αυτού και, ειδικότερα, πρέπει να αποδεικνύεται ότι αυτός γνώριζε, επεδίωκε και συμμετείχε στην παράνομη είσπραξη της παροχής (ΔΕφΘεσ. 900/2004 ΕΔΚΑ 2005, 700).
Εξάλλου, δόλια ενέργεια νοείται και η εκ μέρους του ασφαλισμένου αποσιώπηση ουσιώδους πραγματικού γεγονότος, που θεμελιώνει την διακοπή της περαιτέρω καταβολής των χορηγούμενων παροχών (βλ Σ.τ.Ε. 2070/2010, 1835/2007, 1427/1979, ΔΕφΑ 1275/2009)¨.
Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει επαρκώς τις υποχρεώσεις του έναντι του ασφαλιστικού του οργανισμού, ήτοι κάθε μεταβολή που επέρχεται στην οικονομική του ζωή κλπ και έχει ως συνέπεια τη μείωση ή τη διακοπή της σύνταξής του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ’αριθμ. 3950/2015 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έγιναν δεκτά τα εξής:
¨για να κριθεί όμως αποσιώπηση απαιτείται να προκύπτει ότι ο θανών γνώριζε την υποχρέωση του να αναφέρει στο ΙΚΑ τη χορήγηση σ` αυτόν της συντάξεως από το ΤΕΒΕ και δεν το έπραξε, με πρόθεση να αποφύγει τις δυσμενείς γι αυτόν συνέπειες.
Η υπόμνηση που αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα τρίτου τριμήνου έτους 2005 συντάξεων του ΙΚΑ που είχε αποσταλεί στον …………. για δήλωση «κάθε μεταβολής που έχει σαν συνέπεια τη μείωση ή τη διακοπή της σύνταξης», ενόψει της αοριστίας της είναι απρόσφορη για την απόδειξη δόλου του θανόντος ,ενώ από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι το διάδικο ΙΚΑ ζήτησε από αυτόν να δηλώσει, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μετά τη συνταξιοδότηση του από το ΤΕΒΕ, αν λαμβάνει άλλη σύνταξη και, συνεπώς, αν αυτός κατέστη διπλοσυνταξιούχος κατά την έννοια του νόμου¨.
Διαβάστε επίσης: Πως θα προστατευθώ από τις αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που αναζητά ο Ε.Φ.Κ.Α;
αχρεωστήτως καταβληθέντα προστασία, αχρεωστήτως καταβληθέντα προστασία, αχρεωστήτως καταβληθέντα προστασία