
Ελβετικό φράγκο Άρειος Πάγος
Ελβετικό φράγκο Άρειος Πάγος. Ο Κωνσταντίνος Τζίκας συζήτησε ζωντανά στην TV100 (28/09/2018) και στην εκπομπή Δημότης online με τον κύριο Κρινή Παναγιώτη για την θετική εισήγηση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (27-9-18) αναφορικά με υπόθεση δανειακής σύμβασης σε ελβετικό φράγκο, δανειολήπτριας από την Θεσσαλονίκη. Ο ανωτέρω Αντιεισαγγελέας (κ. Αγγελής) πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση της δανειολήπτριας επικαλούμενος το σκεπτικό πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν επαρκή ενημέρωση στους δανειολήπτες, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα εκθέτοντας τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα , ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις.
Σε μείζον ζήτημα για ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί η αποπληρωμή δανείου το οποίο χορηγήθηκε σε ελβετικό φράγκο ή μετατράπηκε η αρχική σύμβαση που ήταν σε ευρώ να αποπληρωθεί σε ελβετικό νόμισμα. Χρονικά μιλάμε για την περίοδο 2006 – 2008 όπου οι τράπεζες χορηγούσαν χιλιάδες δάνεια σε συνάλλαγμα ελβετικού φράγκου με το κίνητρο για τον δανειολήπτη να αποτελεί η εξασφάλιση χαμηλού επιτοκίου στην μηνιαία δόση, ήτοι αυτό του Libor (London Interbank Offered Rate), και ως εκ τούτου χαμηλότερη μηνιαία δόση σε σχέση με όσα θα πλήρωναν οι δανειολήπτες αν είχαν λάβει δάνειο σε ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο τα δάνεια που είχαν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, η ισοτιμία του με το ευρώ ήταν 1 ευρώ/1,65 chf περίπου.
Ήτο προφανές ότι κάθε δανειολήπτης ελκυόταν από την ιδέα να μειώσει το φορτίο των δόσεων που θα αναλάμβανε ή είχε ήδη αναλάβει με την αρχική του δανειακή σύμβαση σε ευρώ με βάση την ανωτέρω ισοτιμία. Σ’αυτό βασιζόταν εξάλλου και η τράπεζα για να πείσει του υποψήφιους δανειολήπτες αλλά και αυτούς που είχαν ήδη λάβει δάνειο σε ευρώ.
Κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το αν οι τράπεζες ενημέρωναν τους υποψήφιους δανειολήπτες για τους συναλλαγματικούς κινδύνους που υπέκρυπταν οι δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο που θα υπέγραφαν. Δηλαδή ενημέρωνε η τράπεζα τους υποψήφιους δανειολήπτες σε συνάλλαγμα για το τι σήμαινε συναλλαγματικός κίνδυνος με συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα;
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η πλειοψηφία των χιλιάδων δανειοληπτών που έλαβαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο ή μετέτρεψαν τις αρχικές τους συμβάσεις από ευρώ σε ελβετικό νόμισμα, δεν είχαν ουδένα λόγο να εμπλακούν σε αυτήν την διαδικασία, πλην της μείωσης του επιτοκίου και αντίστοιχα της μηνιαίας δόσης τους, αφού δεν διέθεταν αλλά και ούτε επρόκειτο να αποκτήσουν ποτέ εισοδήματα σε ελβετικό φράγκο αλλά και ούτε επρόκειτο να αποκτήσουν συναλλαγές σε ελβετικό φράγκο.