
Ελβετικό φράγκο Ευρώ
Ελβετικό φράγκο Ευρώ. Ο Κωνσταντίνος Τζίκας (δικηγόρος – διαμεσολαβητής) την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 ήταν προσκεκλημένος της πρωϊνής εκπομπής “Εδώ Θεσσαλονίκη” του κ. Λαζόπουλου στο ραδιόφωνο του Alpha 96,5 με θέματα συζήτησης: 1. Την πρόταση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή αναφορικά με την αναίρεση που κατέθεσε δανειολήπτρια κατά της απορριπτικής απόφασης σε αγωγή της για την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ σε δάνειο που της χορηγήθηκε, 2. Τι ισχύει στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη σε περιπτώσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο και 3. Μέχρι πότε ισχύει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών.
Σε μείζον ζήτημα για ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί η αποπληρωμή δανείου το οποίο χορηγήθηκε σε ελβετικό φράγκο ή μετατράπηκε η αρχική σύμβαση που ήταν σε ευρώ να αποπληρωθεί σε ελβετικό νόμισμα. Χρονικά μιλάμε για την περίοδο 2006 – 2008 όπου οι τράπεζες χορηγούσαν χιλιάδες δάνεια σε συνάλλαγμα ελβετικού φράγκου με το κίνητρο για τον δανειολήπτη να αποτελεί η εξασφάλιση χαμηλού επιτοκίου στην μηνιαία δόση, ήτοι αυτό του Libor (London Interbank Offered Rate), και ως εκ τούτου χαμηλότερη μηνιαία δόση σε σχέση με όσα θα πλήρωναν οι δανειολήπτες αν είχαν λάβει δάνειο σε ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο τα δάνεια που είχαν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, η ισοτιμία του με το ευρώ ήταν 1 ευρώ/1,65 chf περίπου.
Ήτο προφανές ότι κάθε δανειολήπτης ελκυόταν από την ιδέα να μειώσει το φορτίο των δόσεων που θα αναλάμβανε ή είχε ήδη αναλάβει με την αρχική του δανειακή σύμβαση σε ευρώ με βάση την ανωτέρω ισοτιμία. Σ’αυτό βασιζόταν εξάλλου και η τράπεζα για να πείσει του υποψήφιους δανειολήπτες αλλά και αυτούς που είχαν ήδη λάβει δάνειο σε ευρώ.
Κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το αν οι τράπεζες ενημέρωναν τους υποψήφιους δανειολήπτες για τους συναλλαγματικούς κινδύνους που υπέκρυπταν οι δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο που θα υπέγραφαν. Δηλαδή ενημέρωνε η τράπεζα τους υποψήφιους δανειολήπτες σε συνάλλαγμα για το τι σήμαινε συναλλαγματικός κίνδυνος με συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα;