
κακοποίηση ζώων ποινές
κακοποίηση ζώων ποινές. Κακούργημα θα είναι πλέον η κακοποίηση των ζώων σύμφωνα με την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στις 5/11/2020 από όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, αφού όποιος θα φονεύει ή θα βασανίζει ζώα, θα τιµωρείται µε ποινή κάθειρξης µέχρι δέκα (10) έτη και µε χρηµατική ποινή.
Είναι μια πολύ θετική αυτή η εξέλιξη για τα ζωάκια τα οποία κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να κακοποιηθούν από ασυνείδητους ανθρώπους αλλά και να θανατωθούν ακόμη. Ήδη τα τελευταία χρόνια η αντίδραση από τις φιλοζωϊκές ήταν δυναμική και συνεχόμενη.
Για αυτό με την τροπολογία αυτή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν.3869/2010», αυστηροποιείται η νομοθεσία και μετατρέπεται σε κακούργημα ο βασανισμός των ζώων, ευελπιστώντας οτι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε για τους παραβάτες της σχετικής περί μεταχείρισης ζώων νομοθεσίας.
Όσα προβλέπει μεταξύ άλλων η υπάριθμ. 546/41 4.11.2020 τροπολογία, σας παρατίθενται παρακάτω:
1ον Όποιος κακοποιεί ζώα, ή τα εγκαταλείπει έκθετα ή αδέσποτα, τιµωρείται σύµφωνα µε το άρθρο 8.
2ον Όποιος φονεύει ή βασανίζει ζώα, τιµωρείται µε ποινή κάθειρξης µέχρι δέκα (10) έτη και µε χρηµατική ποινή µέχρι πεντακόσιες (500) ηµερήσιες µονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) ως εκατό (100) ευρώ.»
3ον «1. Οι παραβάτες των παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 1, των άρθρων 2 και 3 και των παρ. 2 και 3 του άρθρου 4, τιµωρούνται µε ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους και µε χρηµατική ποινή µέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ηµερήσιες µονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) ως πενήντα (50) ευρώ.»
4ον «α) Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόµενων περιπτώσεων της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νοµοθεσίας, καθώς και του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 9, απαγορεύεται: αα) η κακοποίηση και η κακή και βάναυση µεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και αβ) ο φόνος και ο βασανισµός των ζώων, µε την εσκεµµένη πρόκληση έντονου σωµατικού πόνου ή σωµατικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως µε δηλητηρίαση, κρέµασµα, πνιγµό, κάψιµο, σύνθλιψη και ακρωτηριασµό.
Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη µε θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασµός.»
5ον Με γνώµονα το συµφέρον του ζώου, ο αρµόδιος εισαγγελέας αφαιρεί οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 5 και του άρθρου 16 και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρµόδιου Δήµου ή σε ενδιαφερόµενη φιλοζωική οργάνωση ή σωµατείο. Ο εισαγγελέας µπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.
6ον Με γνώµονα το συµφέρον του ζώου, ο εισαγγελέας µπορεί να αφαιρέσει προσωρινά το ζώο, µόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο ύποπτος ή ο κατηγορούµενος για κάποιο από τα παραπάνω αδικήµατα δηλώνει ότι αναλαµβάνει το κόστος που συνδέεται µε την αποκατάσταση της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωσή του, όπως προκύπτει από παραστατικά, τα οποία του αποστέλλονται µε κάθε πρόσφορο τρόπο από τον εκάστοτε φορέα φιλοξενίας του ζώου.
Η καταβολή για την κάλυψη του κόστους της παρούσας πραγµατοποιείται σε µηνιαία βάση. Αν ο ύποπτος ή ο κατηγορούµενος ή τρίτος που ενεργεί για λογαριασµό τους δεν καταβάλλει τα απαιτούµενα ποσά για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης της υγείας του ζώου, κτηνιατρικής φροντίδας και διαβίωσης, η προσωρινή αφαίρεση τρέπεται σε οριστική µε εντολή του αρµόδιου Εισαγγελέα.
7ον Ο αρµόδιος Εισαγγελέας, όταν επιλαµβάνεται δηµοσιεύµατος ή καταγγελίας, µπορεί, έπειτα από επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο.
Αν οι συνθήκες της παρούσας δεν είναι σύµφωνες µε τα οριζόµενα στο άρθρο 9 και τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους, ο αρµόδιος Εισαγγελέας καθορίζει µε προσωρινή διάταξη του τα µέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή του εκτροφείου και το χρονικό διάστηµα εντός του οποίου οφείλει να συµµορφωθεί.
8ον Τα έσοδα από τα πρόστιµα του παρόντος εγγράφονται σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισµό του Δήµου και διατίθενται αποκλειστικά για τη δηµιουργία και βελτίωση των δηµοτικών καταφυγίων και δηµοτικών κτηνιατρείων.