
Ώρες κοινής ησυχίας
Ώρες κοινής ησυχίας. Στις 2 Νοεμβρίου 2021 ο Κωνσταντίνος Τζίκας (δικηγόρος & διαμεσολαβητής) ανέλυσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Δημότης online της TV100 και στον κ. Παναγιώτη Κρινή, για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε όταν κατά τις ώρες κοινής ησυχίας μας ενοχλούν οι γείτονες, ενώ εμείς θέλουμε να ξεκουραστούμε.
Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.
Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Η παράβαση των ωρών κοινής ησυχίας αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα και δη πλημμέλημα. Ειδικότερα: Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Νόμου 4637/2019 “Όλες οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 περίπτωση α` του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνομικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β` του ίδιου άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες”.
Ενώ πριν την τροποποίηση του ανωτέρω νόμου η διατάραξη ησυχίας περιοριζότανε στην επιβολή μόνο διοικητικού προστίμου, ο νομοθέτης συναισθάνθηκε την ανάγκη από την κοινωνία να βελτιωθεί το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο και θέσπισε την ανωτέρω διάταξη για την αποτροπή των εν λόγω παραβατικών συμπεριφορών.
Πως μπορούμε να προστατευτούμε αν παραβιάζεται η ανωτέρω αστυνομική διάταξη;
Μπορούμε να προσφύγουμε, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες ενέργειες:
1ον Μπορούμε να καλέσουμε την Άμεση Δράση και να καταγγείλουμε το περιστατικό. Έπειτα τα αρμόδια αστυνομικά όργανα θα προσέλθουν στον χώρο μας για να διαπιστώσουν την όχληση αυτή που υφιστάμεθα εκείνη την στιγμή, το οποίο σημαίνει διατάρραξη της νομής μας αλλά και την προσβολή της προσωπικότητάς μας και έπειτα θα προβούν στην μήνυση αυτού που διαταρράσει τη νομή μας και μας ενοχλεί.
2ον Εάν συνεχίσει την όχληση αυτή σε επόμενη μέρα, μπορούμε να καλέσουμε εκ νέου την Άμεση Δράση η οποία θα προβεί εκ νέου στις απαιτούμενες ενέργειες και επιπρόσθετα μπορούμε να στείλουμε εξώδικο σε αυτόν/ην που μας ενοχλέι με το οποίο θα διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την παράνομη συμπεριφορά και θα ζητούμε μεταξύ άλλων να παύσει την συμπεριφορά αυτή με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.
3ον Μπορούμε να απευθυνθούμε και στον εισαγγελέα υπηρεσίας για να διατάξει συστάσεις με σκοπό να αποφύγουμε τις δικαστικές διενέξεις όπως ασφαλιστικά μέτρα, αγωγή κλπ.
Διαβάστε επίσης: Πως μπορώ να αποζημιωθώ από πτώση σε λακκούβες;
Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας;