
Απάτη στο Διαδίκτυο προστασία
Απάτη στο Διαδίκτυο προστασία. Στις 21 Ιανουαρίου 2022 ο Κωνσταντίνος Τζίκας (δικηγόρος & διαμεσολαβητής) ανέλυσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Δημότης online της TV100 και στον κ. Παναγιώτη Κρινή, για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τις απάτες στο διαδίκτυο με τα ύποτα mail.
Είναι γεγονός πλέον οτι από την στιγμή που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογία και το διαδίκτυο, αυξήθηκαν και οι επιτήδειοι (απατεώνες) οι οποίοι προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα, όπως παραπλανητικά mail, να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση) και εν συνεχεία να αποκ΄τήσουν τους προσωπικούς σας κωδικούς από τις τράπεζες για να αποκτήσουν τα χρήματά σας.
Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνουμε κάνενα προσωπικό μας στοιχείο σε κανέναν είτε από κοντά είτε μέσω του διαδικτύου.
Η ανωτέρω πρακτική αναπτύχθηκε από τους απατεώνες του διαδικτύου περαιτέρω και ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊου, όταν σταμάτησε η πλειοψηφία του κόσμου να μεταβαίνει στις τράπεζες για τις συναλλάγές του και ξεκίνησε να συναλλάσσετε μέσω του διαδικτύου.
Οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης μεταξύ άλλων είναι:
1. Νιγηριανή απάτη: π.χ από μηνύματα που αποστέλλονται στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από τους επιτήδειους οτι δήθεν είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι από κάποιον που απεβίωσε στη Νιγηρία ή γενικότερα στην Αφρική και μας άφησε ολόκληρη την περιουσία του επειδή δεν είχε συγγενείς.
Στην συνέχεια μας ζητείται να δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία για να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς των χρημάτων και έπειτα μας ζητάνε να προπληρώσουμε έξοδα για την μεταφορά αυτή κλπ.
Επίσης ένας άλλο τρόπος εξαπάτησης είναι όταν μας αποστέλλεται mail το οποίο μας ενημερώνει οτι ένα υψλόβαθμο στέλεχος της νηγιριανής κυβέρνησης χρειάζεται την βοήθεια μας για να μεταφέρει με απόλυτη εμπιστευτικότητα ένα υψηλό χρηματικό ποσό έναντι υψηλά υποσχόμενης αμοιβής.
2. Phishing προσωπικών στοιχείων: Αυτή η μορφή απάτης πραγματοποιείται με την αποστολή spam e-mails, τα οποία υποτίθεται οτι αποστέλλονται από κάποια υπαρκή νόμιμη τραπεζική εταιρία, ηλεκτρονικό κατάστημα ή υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, με σκοπό να μας παραπλανήσουν για να μας αποσπάσουν ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία όπως κωδικούς e-banking, ονοματεπώνυμο και αριθμό τηλεφώνου.
Στην συνέχεια με τα link που εμφανίζονται στο μήνυμα και ζητείται από τους εγκέφαλους της απάτης να τα πατήσουμε, γίνεται ανακατεύθυνση σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες μοιαζουν με τις επίσημες ιστοσελίδες και εκεί τελείται η απάτη.
Επίσης υπάρχουν και οι απάτες με ψευδείς διαγωνισμούς για δωροεπιταγές από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, απάτες με δωρεάν αεροπορικά εισητήρια και χορήγηση δανείων και επίσης απάτες με επένδυση σε επενδυτικά προγράμματα.
Πως μπορούμε να προστατευθούμε:
Δεν δίνουμε ποτέ μέσω διαδικτύου, ειδικά όταν δεν έχουμε προβεί σε κάποια αγορά ή συναλλαγή, τα προσωπικά μας στοιχεία. Παραμένουμε καχύποπτοι σε κάθε τέτοιου είδους αποστολή mail.
Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στην Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος πατώντας πάνω σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Διαβάστε επίσης: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ψηφιακή εποχή