
Ελαφρυντικές περιστάσεις
Ελαφρυντικές περιστάσεις. Σε πλείστες περιπτώσεις κατηγορούμενων που κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο, αναγνωρίστηκε στο πρόσωπό τους κάποιο από τα ελαφρυντικά του άρθρου 84 ΠΚ, ύστερα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης και μετά την πρόταση του κυρίου/ας εισαγγελέως ως προς την ποινή για την αποδιδόμενη κατηγορία, με συνέπεια την μείωση της ποινής τους.
Τι προβλέπει το άρθρο 84 ΠΚ αναφορικά με τις ελαφρυντικές περιστάσεις;
Ελαφρυντικές περιστάσεις
1. Η ποινή μειώνεται επίσης κατά το μέτρο που προβλέπει το προηγούμενο άρθρο και στις περιπτώσεις που συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις.
2. Ελαφρυντικές περιστάσεις θεωρούνται ιδίως:
α) το ότι ο υπαίτιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα,
β) το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από μη ταπεινά αίτια ή από μεγάλη ένδεια ή υπό την επίδραση σοβαρής απειλής ή υπό την επιβολή προσώπου στο οποίο αυτός οφείλει υπακοή ή με το οποίο βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης,
γ) το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη,
δ) το ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του, ε) το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του.
3. Ως ελαφρυντική περίπτωση λογίζεται και η μη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 9/2021 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αιγαίου (ΝΟΜΟΣ), ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελέιας, προκληθείσα από αυτοκινητικό ατύχημα, προέβαλε τους εξής αυτοτελείς ισχυρισμούς – ελαφρυντικές περιστάσεις:
“Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2 α΄ του Ποινικού Κώδικα περί της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, το εν λόγω ελαφρυνπκό παρέχεται εάν αποδειχθεί πως ο κατηγορούμενος έζησε έως το χρόνο τελέσεως του αποδιδόμενου σε αυτόν εγκλήματος, έντιμη ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή.
Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος, ο οποίος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο συμμετείχε ενεργά στην οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, όντας οικογενειάρχης, παντρεμένος, ουδέποτε απασχόλησε τις αρχές, αντιθέτως διήγαγε έντιμο και ευυπόληπτο βίο ασκώντας τα καθήκοντα και το λειτούργημά του με ήθος, σεβασμό και συνέπεια.
Β. Αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης της επί μακράν καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη (άρθρο 84 παρ.2 εδ. ε Π.Κ).
Σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2ε` Π.Κ., ως μία από τις ελαφρυντικές περιστάσεις που μειώνουν την ποινή, ορίζεται το ότι ο υπαίτιος ‘συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του.
Προκειμένου να κρίνει το Δικαστήριο της ουσίας ότι συντρέχει περίπτωση αναγνώρισης αυτής της ελαφρυντικής περίστασης, θα πρέπει η καλή συμπεριφορά να εκτείνεται σε μεγάλο διάστημα και να περιλαμβάνει και τη θετική δραστηριότητα του υπαιτίου, η οποία εκδηλώνεται αυτοβούλως και όχι ως αποτέλεσμα φόβου ή καταναγκασμού (Α.Π. 13/2009 και Α.Π. 859/1996, ΠοινΧρ ΜΖ, σελ. 1159)”.
Διαβάστε επίσης: Πότε παραγράφονται τα εγκλήματα;