
Κάμερες προσωπικά δεδομένα
Κάμερες προσωπικά δεδομένα. Στις 7/4/2019 πραγματοποιήθηκε ομιλία απο τον δικηγόρο και διαμεσολαβητή, Κωνσταντίνο Τζίκα στο 3ο Συνέδριο της Salonica Electronix 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στην Θεσσαλονίκη με θέμα της ομιλίας του ¨Τοποθέτηση Καμερών σε δημόσιους χώρους. Είναι νόμιμη η χρήση τους;¨.
Στο τέλος της ομιλίας απαντήθηκαν από τον Κωνσταντίνο Τζίκα και ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομένους αναφορικά με την νομιμότητα κατά την χρήση των καμερών σε δημόσιους χώρους.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα: 1ον Το ζήτημα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, 2ον η νομική υπόσταση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, 3ον το ζήτημα της παρακολούθησης των εργαζομένων με κάμερες ασφαλείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 § 1 του Συντάγματος αναφορικά με την Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας: “Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη”.
Τι είναι το σύστημα βιντεοεπιτήρησης (άρθρο 4 οδηγίας υπ’αριθμ. 1/2011): “Ως συστήµατα βιντεοεπιτήρησης, στα οποία περιλαµβάνονται ιδίως τα κλειστά κυκλώµατα τηλεόρασης, ορίζονται τα συστήµατα που είναι µόνιµα εγκατεστηµένα σε ένα χώρο, λειτουργούν συνεχώς ή σε τακτά χρονικά διαστήµατα και έχουν τη δυνατότητα λήψης ή/και µετάδοσης σήµατος εικόνας ή/και ήχου από τον χώρο αυτό προς έναν περιορισµένο αριθµό οθονών προβολής ή/και µηχανηµάτων καταγραφής (πρβλ. και υπ’ αρ. 2/2010 Γνωµοδότηση της Αρχής, σκέψη 8).
Η µετάδοση της εικόνας µπορεί να γίνεται µε απευθείας σύνδεση της κάµερας στην οθόνη προβολής ή/και στο µηχάνηµα καταγραφής ή µέσω εσωτερικού δικτύου ή µέσω διαδικτύου για περιορισµένο όµως αριθµό νοµιµοποιούµενων προς τούτο αποδεκτών”.
Μεγάλο ζήτημα δημιουργείται αναφορκά με το κατά πόσο είναι νόμιμη η παρακολούθηση εργαζομένων με κάμερες ασφαλείας.
Ειδικότερα και αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών σε εργασιακό χώρο οι οποίες εστιάζουν σε πρόσωπα και συμπεριφορές, η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχει αποφανθεί με την υπ’αριθμ. 1/2011 οδηγία της (άρθρο 7) οτι η ανωτέρω παρακολούθηση είναι παράνομη.
Δείτε επίσης: Συνέντευξη Κωνσταντίνου Τζίκα στον Alpha 96,5 για το ζήτημα της νομιμότητας των καμερών σε δημόσιους χώρους.
Διαβάστε επίσης: Κάμερες σε γραφεία και πολυκατοικίες.