
Εμπορικό σήμα δικαιώματα
Εμπορικό σήμα δικαιώματα. Ένα από τα ζητήματα το οποίο απασχολεί τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχει αποκτήσει φήμη το εμπορικό σήμα της εταιρίας τους ή κάποιο προϊόν τους, είναι να προστατέψουν το σήμα αυτό για να μην δικαιούται κανείς άλλος να το χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου 2239/1994 ο οποίος τροποποιήθηκε από το νόμο 4072/2012, προβλέπονται τα εξής αναφορικά με τα δικαιώματα που παρέχει το εμπορικό σήμα όταν έχει ξεκινήσει να προστατεύεται από το νόμο.
Ειδικότερα:
1. Η καταχώριση του σήματος παρέχει στο δικαιούχο αποκλειστικό δικαίωμα. Ιδίως παρέχει το δικαίωμα της χρήσεως αυτού, το δικαίωμα να επιθέτει αυτό στα προϊόντα ή εμπορεύματα τα οποία προορίζεται να διακρίνει, να χαρακτηρίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να επιθέτει αυτό στα περικαλύμματα και στις συσκευασίες των εμπορευμάτων στο χαρτί αλληλογραφίας, στα τιμολόγια, στους τιμοκαταλόγους, στις αγγελίες, στις κάθε είδους διαφημίσεις, ως και σε άλλο έντυπο υλικό και να το χρησιμοποιεί σε ηλεκτρονικά ή οπτικοακουστικά μέσα.
2. Ως χρήση του σήματος θεωρείται επίσης:
α) η χρήση του σήματος που γίνεται υπό μορφή που διαφέρει ως προς τα στοιχεία του, τα οποία όμως δεν μεταβάλλουν το διακριτικό χαρακτήρα αυτού,
β) η επίθεση του σήματος σε προϊόντα ή στη συσκευασία τους στην Ελλάδα με προορισμό αποκλειστικά την εξαγωγή,
γ) η χρήση του σήματος με τη συγκατάθεση του δικαιούχου, καθώς και η χρήση συλλογικού σήματος από δικαιούμενα προς τούτο πρόσωπα.
3. Ο δικαιούχος του σήματος δικαιούται να απαγορεύει σε κάθε τρίτο να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές σημεία, τα οποία αποτελούν παραποίηση ή απομίμηση του σήματός του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1 του παρόντος νόμου.
Εαν ο δικαιούχος σήματος αντιληφθεί οτι κάποιος τρίτος χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα του για να πουλήσει προϊόντα, εκμεταλλευόμενος την φήμη και πελατεία που έχει αποκτήσει, τότε δύναται άμεσα να οχλήσει δια εξωδίκου διαμαρτυρίας τον τρίτο αυτόν και να ζητήσει να παύσει να το χρησιμοποιεί και επιπρόσθετα να αφαιρέσι από προϊόντα τα εμπορικό σήμα της επιχείρησής του.
Τέλος δύναται να ασκήσει και αγωγή στο καθ ύλην αρμοδιο δικαστήριο διεκδικώντας και αποζημίωση από τον τρίτο για τυχόν διαφυγόντα κέρδη από την παράνομη χρήση του σήματός του.
Διαβάστε επίσης: Πως προστατεύω το εμπορικό μου σήμα;