
Πτώχευση δικαιολογητικά
Πτώχευση δικαιολογητικά. Είναι γνωστό πλέον, σύμφωνα με το νόμο 4738/2020 οτι μπορεί πλέον να πτωχεύσει, εκτός από έμπορος, και ένα φυσικό πρόσωπο από 1 Ιουνίου 2021 αφού πλέον διαθέτει πτωχευτική ικανότητα (άρθρο 76).
Πότε μπορεί κάποιος να πτωχεύσει, ποια είναι τα δικαιολογητικά και που καταθέτει την αίτηση;
Καταρχήν γίνεται πλέον ένας διαχωρισμός στην πτώχευση αφού πλέον υπάρχει η πτώχευση μικρού αντικειμένου και η πτώχευση μεγάλου αντικειμένου.
Τι είναι η πτώχευση μικρού αντικειμένου;
“«Πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου» είναι οι περιπτώσεις κήρυξης της πτώχευσης οφειλετών, οι οποίοι, κατά την περιουσιακή τους κατάσταση, πληρούν ένα μόνο από τα κριτήρια προσδιορισμού της «πολύ μικρής οντότητας», όπως αυτή και τα κριτήριά της προσδιορίζονται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, που πάντως δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (άρθρα 172 παρ. 1, 204 παρ. 2 και 78 παρ. 2 ν. 4738/2020 (ΠτΚ).
Αφορούν, δηλαδή, οι εν λόγω πτωχεύσεις οφειλέτες, πτωχούς, οι οποίοι είναι φυσικά πρόσωπα, ασκούντα, καταρχάς, επιχείρηση, ή νομικά πρόσωπα, με πτωχευτική ικανότητα, όταν με βάση στοιχεία συντασσόμενων ισολογισμών τους ή άλλα τηρούμενα απ’ αυτούς στοιχεία αποδεικνύεται, είτε ότι διαθέτουν σύνολο ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων), μη υπερβαίνον το ύψος των 350.000 ευρώ, είτε ότι έχουν σημειώσει καθαρό ύψος κύκλου εργασιών, μη υπερβαίνον το ύψος των 700.000 ευρώ, είτε ότι έχουν απασχολήσει στην επιχείρησή τους, κατά μέσο όρο, όχι περισσότερα από 10 άτομα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας, προ της κήρυξης της πτώχευσης, περιόδου (βλ. άρθρο 2 παρ. 2 ν. 4308/2014) (ΕιρΧαν 650/2021 ΝΟΜΟΣ)”.
Όσον αφορά, όμως, τα φυσικά πρόσωπα, που δεν ασκούν επιχείρηση και δεν συντάσσουν ισολογισμούς, το κριτήριο της ένταξής τους στην κατηγορία των οφειλετών, των οποίων η πτώχευση είναι μικρού αντικειμένου, περιορίζεται στην αξία του συνόλου της περιουσίας τους, που δεν πρέπει να υπερβαίνει -κατ’ αντιστοιχία, προς το ως άνω όριο του ενεργητικού των πολύ μικρών οντοτήτων- το ύψος των 350.000 ευρώ (έτσι, άρθρο 78 παρ. 2 εδ. β΄ ΠτΚ).
Πότε κηρύσσεται η πτώχευση;
Συμφωνα με το άρθρο 79 παρ.1 του νόμου 4738/2020 αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: η πτώχευση κηρύσσεται μετά από αίτηση ενός ή περισσοτέρων πιστωτών με έννομο συμφέρον, καθώς και μετά από αίτηση του εισαγγελέα πρωτοδικών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από λόγους δημόσιου συμφέροντος, ή μετά από αίτηση του οφειλέτη.
Συμφωνα με το άρθρο 79 παρ.3 του νόμου 4738/2020, στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, η επωνυμία, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), καθώς και η διεύθυνση, όπου ο οφειλέτης έχει την κατοικία του ή κατά περίπτωση το κέντρο των κύριων συμφερόντων του και τις τυχόν δευτερεύουσες εγκαταστάσεις του.
Επίσης στην αίτηση που αφορά έμπορο πρέπει να αναγράφεται και ο αριθμός Γενικού Εμπορικού Μητρώου του οφειλέτη. Αν τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αναγραφεί ή δεν συμπληρώθηκαν, κατά το άρθρο 227 του Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
Σύμγωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου τους ως άνω νόμου, η αίτηση θα πρέπει να αναφέρει τον προτεινόμενο σύνδικο με το όνομα, επώνυμο, και τη διεύθυνση αυτού και η αίτηση να συνοδεύεται από έγγραφη δήλωση του υποψήφιου συνδίκου ότι αποδέχεται τον διορισμό και από δήλωσή του περί μη υπάρξεως κωλύματος.
Δεν απαιτείται η αναφορά του προτεινόμενου συνδίκου, εφόσον την αίτηση υποβάλλει ο οφειλέτης και η αίτηση περιέχει δήλωση ότι δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση υποψήφιου συνδίκου που να αποδεχθεί τον διορισμό.
Ο οφειλέτης, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 79, υποχρεούται να υποβάλει, χωρίς υπαίτια βραδύτητα, πάντως το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, αφότου συντρέξουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 77, αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο για την κήρυξη της πτώχευσης.
Που κατατίθεται η αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου;
Η αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου κατατίθεται στο καθ ύλην αρμόδιο Ειρηνοδικείο
Ποια είναι τα δικαιολογητικά;
Συμφωνα με το άρθρο 79 παρ.6 του νόμου 4738/2020, με την αίτησή του ο οφειλέτης υποχρεούται να καταθέσει, με ποινή απαραδέκτου, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης για τα χρέη του προς το Δημόσιο και τις χρηματοοικονομικές του καταστάσεις για την τελευταία χρήση, για την οποία είναι διαθέσιμες, εφόσον έχει υποχρέωση να συντάσσει τέτοιες.
Στην βεβαίωση αυτή πιστοποιείται ότι περιλαμβάνονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές του αιτούντα, ατομικές και από εκ του νόμου συνοφειλή, καθώς και τυχόν φορολογικές εκκρεμότητες αυτού.
Σε περίπτωση αίτησης φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο δεν δημοσιεύει χρηματοοικονομικές καταστάσεις, με την αίτηση κατατίθεται επί ποινή απαραδέκτου η τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, η δήλωση στοιχείων ακινήτων, κατάσταση των πιστωτών του και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο οφειλέτης υπέχει ως προς τα παραπάνω δηλούμενα στοιχεία ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 952 του Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Η αίτηση μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα έγγραφα που στηρίζουν τα παρεχόμενα από τον οφειλέτη στοιχεία, βεβαιωμένα ως προς την ακρίβεια του περιεχομένου τους από τον υπεύθυνο για τη διεύθυνση του λογιστηρίου, όπου υπάρχει, και από τον νόμιμο εκπρόσωπο του οφειλέτη, εφόσον η αίτηση αφορά νομικό πρόσωπο.
Εφόσον η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, τα έγγραφα μπορούν να υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό αντίγραφο.
Ως προς τα απαιτούμενα στοιχεία που ευρίσκονται σε βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα ή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η αίτηση περιλαμβάνει συναίνεση πρόσβασης στα αρχεία αυτά για κάθε πρόσωπο με έννομο συμφέρον καθώς και συναίνεση για άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του ν.δ. 1059/1971 (Α΄ 270), καθώς και του φορολογικού απορρήτου.
Την ίδια συναίνεση πρόσβασης σε κάθε πρόσωπο με έννομο συμφέρον παρέχει ο οφειλέτης και ως προς κατατεθέντα συνοδευτικά έγγραφα.
Επίσης σύμφωνα με τις παραγράφους 7 και 8 του ίδιου ως άνω άρθρου, η αίτηση και το σύνολο των συνοδευτικών εγγράφων δημοσιεύονται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213 και
Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις αιτήσεις πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου που υποβάλλονται από τον οφειλέτη, στην αίτηση επισυνάπτεται σε πρωτότυπο, με ποινή απαραδέκτου αυτής, γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων πεντακοσίων (500) ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων της πτώχευσης.
Το ποσό αναλαμβάνεται από τον σύνδικο με άδεια του εισηγητή. Ο αιτών ικανοποιείται ως ομαδικός πιστωτής για το προκαταβληθέν ποσό. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ή παραίτησης από το δικόγραφο, το ποσό επιστρέφεται στον αιτούντα.
Σύμφωνα με το άρθρο 173 παρ. 2, για τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, για τις οποίες υποβάλλει αίτηση ο οφειλέτης, επισυνάπτει σε πρωτότυπο, με ποινή απαραδέκτου αυτής, γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διακοσίων πενήντα (250) ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων της πτώχευσης, εκτός εάν συντρέχει η περίπτωση της παρ. 1 του άρθρου 178.
Το ποσό αναλαμβάνεται από τον σύνδικο με άδεια του εισηγητή. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ή παραίτησης από το δικόγραφο, το ποσό επιστρέφει στον οφειλέτη.
Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα δικαιώματα των πιστωτών στην ηλεκτρονική αίτηση πτώχευσης;
Πτώχευση δικαιολογητικά, Πτώχευση δικαιολογητικά, Πτώχευση δικαιολογητικά, Πτώχευση δικαιολογητικά