
Εξάλειψη βίας κατά γυναικών
Εξάλειψη βίας κατά γυναικών. Το παρόν άρθρο μου με τίτλο “25η Νοεμβρίου: Όχι άλλη Βία” δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022 στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Ωραιοκάστρου “30 Ημέρες”.
Στις 25 Νοεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999 ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της ανωτέρω Βίας.
Σκοπός της καθιέρωσης αυτής στην ανωτέρω ημερομηνία ήταν να αναδειχθεί το μέγιστο αυτό πρόβλημα εις βάρος των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την βία που υφίστανται οι γυναίκες κάθε ηλικίας, για την κάθε μορφή βίας που υφίστανται αφού η βία αυτή μπορεί να έχει διαφορετικές εκφάνσεις. Μια από τις εκφάνσεις αυτές είναι η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση και ο βιασμός, η ψυχολογική βία, η οικονομική, η διαδικτυακή βία με κοροϊδευτικά σχόλια εις βάρος της εμφάνισης κοριτσιών και γυναικών κλπ καθώς και το human trafficking, δηλαδή η διακίνηση των γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους από άλλους ή την καταναγκαστική εργασία τους.
Όλα τα ανωτέρω υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξία της αλλά και παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά της. Τα δικαιώματα αυτά που παραβιάζονται εις βάρος των γυναικών είναι ασφαλώς η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η ισότητα. Δηλαδή οι γυναίκες υφίστανται μια απάνθρωπη συμπεριφορά.
Το φαινόμενο όμως αυτό αντί να εξαλείφεται, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό βεβαία συνέβαλε και ο εγκλεισμός των ανθρώπων και ιδιαίτερα τον οικογενειών ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ενδοικογενειακή βία άρχισε να αυξάνεται ραγδαίως, το ίδιο και η σεξουαλική κακοποίηση και φυσικά τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει πολυάριθμες γυναικοκτονίες.
Η ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση του ανωτέρω φαινομένου ή άλλως την αντιμετώπιση και υποστήριξη των θυμάτων βίας, πέραν των σχετικών νόμων που έχει ψηφίσει αυστηροποιώντας τις ποινές στα ανωτέρω εγκλήματα (π.χ. γυναικοκτονίες κλπ), έχει προχωρήσει, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, στην δημιουργία ενός δικτύου που περιλαμβάνει
1ον την γραμμή βοήθειας σε 24ωρη βάση SOS 15900 με την βοήθεια και συμβουλευτική ψυχολόγων,
2ον συμβουλευτικά κέντρα που ενημερώνουν και πληροφορούν σε θέματα ισότητας φύλων, αντιμετώπισης βίας με την συνδρομή ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης κ.α..
3ον ξενώνες φιλοξενίας όπου παρέχεται ασφαλής στέγαση σε γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους. όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες του δικτύου είναι δωρεάν και έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της γυναίκας θύμα βίας με σκοπό να προχωρήσει στην ζωή της χωρίς να θυματοποιηθεί για δεύτερη φορά.
Κατά την προσωπική μου άποψη η επίλυση του ανωτέρω ζητήματος θα πρέπει να ξεκινήσει από το Δημοτικό Σχολείο με την εισαγωγή μαθήματος για την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την ισότητα των δύο φύλων. Ίσως τότε να υπάρξει ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία.
Διαβάστε επίσης: Ενδοοικογενειακή βία Ώρα μηδέν
Ακούστε επίσης: Συνέντευξη του δικηγόρου Κωνσταντίνου Τζίκα για το άϋλο συναινετικό διαζύγιο